Materialen voor de schildercursus-schildervakantie

Wat heb je nodig om te kunnen schilderen?

 

Bij Atelier Gathier kunt u zowel schildercursussen, schilderworkshops als schildervakanties volgen. BIj de (meeste) schilderworkshops zijn de materialen inclusief.
Bij de schildercursussen en de schildervakanties neemt u de materialen zelf mee, maar wat heeft u nu eigenlijk nodig?

 

Als je op zoek bent naar de juiste schildermaterialen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Complete sets worden aangeboden, -al dan niet- handige schilderkistjes en je hebt de keuze uit honderden kleuren verf.
Welke kleuren en penselen heb je nu precies nodig? Natuurlijk is dat persoonlijk, echter een aantal basis dingen heb je zeker nodig en daarnaast kun je heel veel kleuren makkelijk mengen. Hieronder volgt een opsomming van de materialen die Catherine zelf gebruikt en die ook voor de schilderlessen handig zijn.
Tijdens de schildervakanties wordt meestal met acryl en/of aquarel gewerkt. Olieverf is dan niet altijd handig omdat het zo langzaam droogt en je op locatie soms niet alle comfort bij de hand hebt. Uiteraard staat het u vrij toch met olieverf aan de slag te gaan als daar uw voorkeur ligt.

 

Ondergrond:

Voor acryl en olieverf is een ondergrond als doek of canvasboard prima geschikt. Katoen voldoet en ook linnen is een (vaak wat duurdere) goede keuze. Echter de goedkopere doekjes ( zoals Action of sommige euroshops of bouwmarkten bv) hebben meestal een erg dunne gronderings laag (Gesso) en vervormen sneller; zeker bij de grotere formaten. Let dus op de gronderingslaag en bij grotere formaten ( vanaf 50 x60 of 50 x 70 cm) op de stevigheid. Vaak zit er een tusselatje extra in het houten frame.
Speciaal acryl of olieverf papier, kan een optie zijn om snellere schetsen in verf op te oefenen. Zelf vind ik het vaak iets te veel zuigen, en heb je soms meerdere laagjes  verf nodig om prettig te werken.

 

Acrylverf:


Kleurvoorstellen:

citroen geel EN oker geel
cadnium rood EN karmijn-kraplak of alizarine rood 
gebrande omber of van dijksbruin 
gebrande sienna
ultramarijn blauw EN ceruleum of cyaan (pruissisch) blauw
veridium of chroomdioxide groen
(titaan) wit

lege potjes
oude doeken-doekjes
short
ezel
opklapbaar stoeltje, tafeltje
schetspapier
penselen en paletmes
spuitflesje met water ( reissetjes bij de drogist hebben die vaak)

 

Voor alle kleuren die ik zelf gebruik geldt dat ik werk met een koele en een warme variant van de kleur. Een koele geel is bijvoorbeeld citroengeel, een warme variant is dan cadniumgeel of oker. Een koele blauw is ceruleum blauw (in sommige merken, cyaanblauw, primair blauw, genoemd. Ook pruissisch blauw is een koele variant); een warme blauw is Ultramarijm.
Met de kleuren, citroengeel, cadniumgeel midden, oker, cadniumrood, alizarine rood (of kraplak), cyaanblauw (of ceruleum), ultramarijn, gebrande omber ( of van dijksbruin) gebrande sienna en chroomoxide groen (of viridian) kun je eigenlijk alles mengen.
Prijzen vanaf +- € 6,-,- per tube (studie kwaliteit Galeria 120 ml) +- € 12,- per pot (studio Daler en Rowney, System3 500 ml).

Voor acrylverf gebruik ik zelf geen mediums.   Een start setje dat goed voldoet is het setje van Amsterdam (Talens) dat je vindt onder deze link. Een goede tip is wellicht nog wel om een extra tube wit te kopen, omdat je dit vaak gebruikt.

 

Olieverf:


Kleurvoorstellen:citroen geel EN cadnium geel EN oker geel
cadnium rood EN karmijn-kraplak of alizarine rood
gebrande omber of van dijksbruin 
gebrande sienna
ultramarijn blauw EN ceruleum of cyaan (pruissisch) blauw
veridium of chroomdioxide groen
titaanwit EN zinkwit

lijnolie EN terpentijn
terpetine of andere oplosmiddelen (schoonmaken penselen)
lege potjes
oude doeken, doekjes
ezel
schort
opklapbaar stoeltje, tafeltje
schetspapier
penselen EN paletmes

 

Voor alle kleuren die Catherine zelf gebruikt geldt, dat ze werkt met een koele en een warme variant van de kleur. Een koele geel is bijvoorbeeld citroengeel, een warme variant is cadniumgeel of oker. Een koele blauw is ceruleum blauw ( in sommige merken, cyaanblauw, primair blauw, genoemd. Ook pruissisch blauw is een koele variant); een warme blauw is Ultramarijn. Een koele rood is cadnium rood, een warme variant is kraplak of bordeaux of alizarine rood. Naast deze drie primaire kleuren gebruikt Catherine een dekkende wit, een heldere zuivere groen zoals Viridium ( dus geen olijfgroen, sapgroen etc. zij mengt haar groene varianten met blauw, geel en rood bijvoorbeeld.)

De kleuren die ik zelf gebruik zijn de kleuren Titaanwit, citroengeel, cadniumgeel , oker, cadniumrood, alizarine rood (of kraplak), indisch rood, cyaanblauw (of ceruleum), ultramarijn, gebrande omber, gebrande sienna en chroomoxide groen (of viridian). Prijzen vanaf +- €6,- per tube (een goeie studio kwaliteit Lucas 75 ml) of  +- €9,-  (een goeie studio kwaliteit, Daler en Rowney, Georgian 225 ml ) of bijvoorbeeld € +- €8,- (Een hele goeie artiest kwaliteit Rembrandt 40 ml. Van Titaanwit kun je beter een grotere tube kopen omdat je dit veel gebruikt
Als mediums  gebruik je:
Gebleekte Lijnolie ( bijvoorbeeld Lucas 125 ml +- € 8,-); om de olieverf in de tweede laag evt. te verdunnen.
(Reukloze) Terpentijn (bijvoorbeeld Winsor & Newton Sansodor € +- € 10,-); om de olieverf in de eerste laag evt. te verdunnen.
(Reukloze) Terpetine; om de penselen schoon te maken.

Een mooi startsetje waarin veel van de gebruikte kleuren zitten en een tweetal mediums is het startsetje van van Gogh (Talens), dat je vindt onder deze link.

 

Aquarel

Kleurvoorstellen:citroen geel EN cadnium geel EN oker geel
cadnium rood EN karmijn-kraplak of alizarine rood 
gebrande omber of van dijksbruin 
gebrande sienna
ultramarijn blauw EN ceruleum of cyaan (pruissisch) blauw
veridium of chroomdioxide groen

 

lege potjes
tissues EN wattenbolletjes-pluk watten
opklapbaar stoeltje, tafeltje
schetspapier
penselen en satéprikker
paletje waar voldoende vakjes in zitten en water in kan
spuitflesje met water ( reissetjes bij de drogist hebben die vaak)

NB! tubetjes werken niet zo fijn als een doosje. De verf uit een tubetje is vloeibaar en je neemt dan gauw teveel, daarnaast is het veel extra werk voor je begint.
Mocht je tubetjes hebben, knijp dan een paar dagen voor je het gaat gebruiken de kleuren vast uit op een bord oid. De kleuren zijn dan droog en werken net zoals een doosje.

 

Aquarel is een heerlijk medium om zowel snelle schetsen mee te maken als een compleet uitgewerkt schilderij. Tijdens de schildervakanties besteed ik vaak één workshop aan dit materiaal, waarbij ik meeschilder met het onderwerp zodat je stap voor stap inzicht krijgt in het gebruik van bepaalde technieken. Een beproefde manier om het materiaal ook werkelijk optimaal te leren gebruiken. 
Ik hebaltijd een aantal eigen setjes aquarelverf bij me, mocht je dit materiaal niet hebben dan kun je daarvan gebruik maken zodat je het toch uit kunt proberen.

Een mooi startsetje aquarel verf van 12 napjes van Winsor en Newton waarin veel nuttige kleuren zitten u vindt onder deze link.

 

Penselen voor Acryl:

platte penselen varkenshaar, vierkante bovenkant
een enkele kunststof penseel vierkante bovenkant
ronde kunststoffen penselen, kleinere maatjes
grotere varkensharen penseel om bv onderschildering te maken

Soepele varkensharen penselen, plat 7 mm, 15 mm, 23 mm ( bijvoorbeeld Peter van Ginkel eigen merk € 0,70- 0,75- 1,25), van elk soort twee stuks.
Of/en de platte penselen van Da Vinci 5 mm +-€ 4,50, 11 mm +- € 6,- en   21 mm +-€ 10,50. Deze zijn iets stugger en blijven langer vormvast.
Synthetische penselen rond 2 mm ( bij voorbeeld Peter van Ginkel eigen merk nr 240-02, +- €  1,-) en 5 mm ( bij voorbeeld Peter van Ginkel eigen merk nr 240-02, +- €  2,-)

Je kunt de acryl penselen om uit te proberen ook voor olieverf gebruiken, echter om te zorgen dat ze daarna toch weer opnieuw voor acryl gebruikt kunnen worden moet je deze na gebruik heel goed spoelen met penseelzeep of groene zeep. Goeie tips om penselen te onderhouden vind je hier!

 

Penselen voor Olieverf:

platte penselen varkenshaar, vierkante bovenkant, diverse maten
kunststof penselen vierkante bovenkant, diverse maten
ronde kunststoffen penselen, kleinere maatjes
marterharen penselen, of een vervangende natuurhaar
grotere varkensharen penseel om bv onderschildering te maken

 

Marterharen penselen plat 6,5 mm (bijvoorbeeld Da Vinci +- € 8,-), 8,5 mm (bijvoorbeeld Da Vinci +- € 10,-), 12 mm (bijvoorbeeld Da Vinci +- € 15,50)
Een goedkopere variant voor Marterhaar is Runderhaar penselen, plat 7 mm (bijvoorbeeld Peter van Ginkel eigen merk +- € 2,25,-), 9 mm ( +- € 2,75,-), 12 mm  +- € 3,50), deze zijn echter minder vormvast.
Soepele varkensharen penselen, plat 7 mm, 15 mm, 23 mm ( bijvoorbeeld Peter van Ginkel eigen merk € 0,70- 0,75- 1,25.)
Of de platte penselen van Da Vinci 5 mm +-€ 4,50, 11 mm +- € 6,- en   21 mm +-€ 10,50.
Synthetische penselen rond 2 mm ( bij voorbeeld Peter van Ginkel eigen merk nr 240-02, +- €  1,-) en 5 mm ( bij voorbeeld Peter van Ginkel eigen merk nr 240-02, +- €  2,-)

 

Penselen voor aquarel

syntetische penselen, vierkant en rond, diverse maten
verwaspenseel eekhoornhaar óf wattenbolletjes-zigzagwatten

Er zijn dure marterharen penselen in de verkoop. Echter, het is niet gezegd dat je deze ook allemaal echt nodig hebt, zeker niet als je net met aquarelleren begint. Een goed vormvaste syntetische penseel ( een kleine, nr 2 en een grote nr 10 zijn prima om mee te beginnen. Verwas penselen van bijvoorbeeld eekhoornhaar (je kunt hier veel water in "laden" om grote stukken nat te maken of in te schilderen) zijn handig, alhoewel ik ook vaak met watten werk om grote stukken vochtig te maken. Tijdens de schildervakantie heb ik zowel aquarel als penselen mee, zodat je daar -mocht je deze materialen niet hebben- toch kennis mee kunt maken.

 

Paletten:
Je kunt gewone of plastic bordjes gebruiken voor de acrylverf, ook de afscheurpaletten van bijvoorbeeld de Action of het Kruidvat ( net zo goed als de "merken" alleen veel goedkoper) werken goed, alhoewel de verf daar soms ook makkelijk afdruipt. Voor de olieverf kun je een houten palet gebruiken of de afscheurpaletten. Voor aquarel gebruik je een oud porseleinen bord of een klein pastic paletje, het is handig als je bij de verf wat water kunt laden zonder dat het eraf druipt.
Acrylverf die je op het palet geladen hebt droogt snel in. Je kunt het palet af en toe inspuiten met een plantenspuit met water ( daarom gebruik ik vaak (plastic) bordjes) of de verf in een afsluitbare plastic (tupperware) schaal doen. Wat je dan nodig hebt laad je bijvoorbeeld op een bordje, de schaal spuit je in met een plantenspuit en sluit je weer af.
Als je het met olieverf gevulde palet met een plastic zakje eromheen of in een oud vleeswaren schaaltje, in het vriesvak bewaard kun je het dagen tot weken later opnieuw gebruiken.

Oude doeken, potten:
Om je penselen af te vegen tussen door, gebruik je oude (katoenen) doeken. Om je penselen te spoelen gebruik je oude (glazen) potten. Het is handig om kleine potjes te hebben om de olie en terpentijn in te doen.