Schildertips en schilderlessen van Catherine Gathier

Schilderlessen van Catherine Gathier

Zomer.. heerlijk om veel buiten te zijn, buiten te schilderen, te wandelen, te fietsen en tuinen te bezoeken. Alles staat in bloei!
Alhoewel ik voornamelijk stillevens en Hollandse landschappen schilder en daarin naar de realiteit werk, vind ik het heerlijk om af en toe eens "helemaal los" te gaan. Bloemen is dan altijd weer een fijn onderwerp.
Acryl is een materiaal dat vele mogelijkheden biedt. Ik schilder er graag mee. Ik schilder vaak redelijk precies, in meerdere lagen waarbij de onderlagen meespelen. Echter, je kunt acryl ook gebruiken in gemengde technieken, met bijvoorbeeld inkt, touw, reliëfpaint of pasta.
Het gebruik van materialen als pasta, papier en lak, geeft je doek een mooie levendige huid. Dit voorkomt weer dat je al te precies gaat werken. Daarnaast biedt het je de mogelijkheid om de diverse verflagen van je schilderij echt optimaal met elkaar te laten samenwerken. Dit geeft een mooi en levendig resultaat.
Leuk.. bloemen, verf, pasta en papier! Ik heb er zin in! De Irissen staan in volle bloei, dat wordt mijn onderwerp.

Stap 1; Schilderles van Catherine Gathier

Eerst ga ik het doek voorbereiden. Hiervoor gebruik ik (vloei)papier dat ik met een lijm/lak op acrylbasis op het doek plak. Daarnaast gebruik ik pasta, welke ik met een spatel op het doek aanbreng ( fig. 1). De ervaring heeft me geleerd, niet al te dikke klodders op het doek aan te brengen en de naden van het papier een beetje weg te werken met wat extra pasta ( fig 1.1). Ik weet nog niet precies waar ik de bloemen ga zetten en dikke lagen reliëf waar ik juist een gladder stukje had gewild, zijn niet wenselijk. Je kunt ook in een later stadium van je schilderij nog extra pasta aanbrengen.

Stap 2; Schilderles van Catherine Gathier

Nu ga ik het doek helemaal beschilderen met de eerste verflaag. Dit doe ik onregelmatig en kleurrijk. Deze laag zal later nog een heel klein beetje doorschemeren ( fig 2). Als deze laag droog is, breng ik een tweede laag aan met iets minder contrast en kleur. Ik doe dit met een smalle witkwast die je bij de bouwmarkt kunt kopen en houd deze kwast zo plat mogelijk. Als je hem recht op houdt zul je het doek sneller dicht schilderen waardoor je de onderste lagen niet meer zult zien. Nu al krijg je een leuk effect ( fig. 3)!

Stap 3; Schilderles van Catherine Gathier

Ik maak altijd eerst een paar compositieschetsjes. Hoe wil ik de vlakverdeling? Waar komt de achtergrond, waar de bloemen en maak ik ook bladeren? Deze vragen kun je beter op een A 4 tje uitdokteren dan dat je halverwege je schilderij van alles moet veranderen, omdat je bij nader inzien toch liever een andere indeling had gewild! ( Fig. 4)
Dit schetsje teken ik met houtskool op het doek. Ik gebruik hierbij een raster, of verdeel zowel de schets als het doek in vier vlakken. Je kunt dan makkelijker controleren of de schets op het doek en het schetspapiertje overeen komen. Het teveel aan houtskool borstel ik met een zacht penseel weg .

Stap 4; Schilderles van Catherine Gathier

Nu ga ik de Irissen, bladeren en de achtergrond kleur invullen. Ik houd het grof en let eigenlijk alleen op de kleuren en contrasten ( fig.5). Details -voor zover gewenst- komen later wel.
Achter het raam op mijn zolderatelier staat een prachtige Christusdoorn. Vers in het blad van een prachtige geel groene kleur. Wat staat dat mooi bij dat blauw-paars van de Irissen. Deze kleuren combinatie wil ik ook in mijn schilderij!
Ik let er bij elke verflaag op dat ik wel genoeg verf aanbreng maar de vorige laag niet geheel en al dichtschilder. Op deze manier krijg je een boeiend en gelaagd effect, waarbij alle lagen min of meer mee blijven spelen.

Stap 5; Schilderles van Catherine Gathier

Alle informatie die ik nodig heb, staat er nu op. In dit stadium neem ik even de tijd om te bekijken wat ik wil. Wat vind ik van het effect tot nog toe? Heb ik de contrasten genoeg aangezet en de kleuren goed op elkaar afgestemd?
Ik vind de achtergrond nog iets te contrastrijk en besluit een wat dikker laag geelgroen over de gehele achtergrond aan te brengen. Daarnaast wil een vleugje oranje in het geelgroen laten zien.
De bladeren van de Irissen werk ik ook verder uit, hierbij gebruik ik een groene kleur die harmonieert met het groen van de achtergrond. ( Fig.6) Ik laat ze op de achtergrond meespelen met de compositie en geef ze wel contrast maar niet zoveel kleur.

De kleuren en de contrasten tussen de de diverse bloemblaadjes werk ik nog wat verder uit. De achterste bloemen geef ik wat minder aandacht, door iets minder heldere kleuren te gebruiken en iets minder contrasten te laten zien. De voorste bloemen en met name de voorste bloemblaadjes in die bloem; geef ik juist wat meer contrast en kleur. Het kleurenspel tussen de diverse lagen, maakt het een schilderij dat niet "knalt" maar waar toch "veel in gebeurt". ( fig 7 en 8)
Een schilderij met veel heldere kleuren en veel complementaire kleurcontrasten ( zoals hier het blauw-paars en geelgroen en oranje) kan ook schreeuwerig worden. Ik voorkom dit door de blauwe tonen wat donkerder te maken en de geelgroene achtergrond niet al te helder en fel te maken, kortom, ik temper de kleuren in kleurverzadiging en maak een duidelijke contrastverdeling.

Door niet elk deel van je schilderij even veel aandacht te geven (de stukjes die dichter bij je staan meer uit te werken en de stukjes die wat verder weg zijn juist minder) bereik je een gevoel van diepte in je schilderij.
Op deze manier heb ik wel vaker schilderijen gemaakt. Het gebruik van gemengde technieken geeft je veel vrijheid en dwingt je op los en spontaan te werken. Reliëf paint gebruik ik ook nog wel eens. Met bijvoorbeeld de metalic kleuren kun je erg leuke effecten krijgen. Lekker om zo te werken. Ik vind het een geslaagde weergave van deze mooie bloemen (fig 9) geworden. 

(Tekst en beeld: Catherine Gathier)

Kader: Schilderles van Catherine Gathier

Catherine Gathier verzorgt diverse schilderlessen in Vianen en organiseert schildervakanties in Zeeland, Limburg en Frankrijk. Naast de reguliere lessen worden er in Vianen ook dagworkshop gegeven. De dagworkshops met als onderwerp “Bloemen in reliëf” vindt plaats op vrijdag 19 september.
Meer informatie over deze en andere workshops vindt u op www.schildercursus-schildervakantie.nl

Kader materialen:
Doek, goede kwaliteit katoen 80 x 100 cm..
Pasta van Creationen Structuuracryl 2.
Lak Spectrum, acrylvernis. (Vloei) Papier.
Verf, acrylverf in de kleuren Ultramarijn, Kobalt, Ceruleum, Cadnium rood, Karmijn, Gebrande sienna, Van Dijksbruin, Oker, Citroengeel en wit.
Penselen, varkenshaar plat, nr.24, 20 en 14. Synthetisch rond, nr 8.
Witkwast van de bouwmarkt 7 cm breed.

Kader tulpen:
Tulpen twee-luik, acryl met reliëf paint op twee doeken van 30x80 cm.
Kader Klaproos
Klaproos, acryl op met papier, stof en pasta voorbewerkt doek 50 x 70 cm.
Afgewerkt met reliëf paint. Verdunde acrylverf in spuitflesjes gedaan om de tekst te kunnen schrijven.