Schildercursus acrylverf van Catherine Gathier

Online schildercursus acry van Catherine Gathier

Acrylverf is één van de meest veelzijdige mediums waarmee je kunt schilderen. Ondanks dat ik alle soorten verf wel kan waarderen heeft acryl toch wel ‘een streepje voor’.

Wat me opvalt is dat veel kunstenaars en hobbyisten acryl heel direct en primair (vaak in één of twee lagen) gebruiken, terwijl ikzelf met acryl in meerdere laagjes schilder. Ik vind dat je op die manier meer diepte in je werk krijgt en optimaal van de eigenschappen van acryl profiteert.

Het landschap om ons heen  is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Elk landschap heeft zijn eigen charme, maar het Hollandse landschap is toch wel één van de mooiste! Schilders van heinde en verre kwamen naar Nederland om onze mooie luchten. Tijdens een wandeling in het vroege voorjaar door de griendlandschappen van de Lek werd ik geïnspireerd tot het maken van het volgende schilderij. Na het maken van een aantal schetsen ter plaatse, waarbij ik vooral de contrasten goed probeerde neer te zetten, heb ik het schilderij m.b.v. foto`s in het atelier uitgewerkt.

Stap1.) Schildercursus van Catherine Gathier

Ik vind het prettig om met een onderschildering te werken. Je bent dan het wit van je doek kwijt en krijgt een beter idee van de contrasten in je schilderij. Voor dit schilderij maak ik een onderschildering van een mengsel van ceruleum, ultramarijn en wit. Ik houd daarbij al min of meer rekening met de plek van de wolken.

Over deze onderschildering zet ik een grove schets.

Stap 2.) Schildercursus van Catherine Gathier

Het schilderen van luchten wordt nog wel eens als lastig ervaren, de acrylverf droogt tenslotte snel en om dan mooie overgangen te maken in zo`n lucht lijkt lastig.

Zelf ondervang ik het snelle drogen van acryl door te zorgen dat ik alle kleurmengsels die ik nodig heb, van te voren meng, zodat ik snel en soepel door kan werken. Een landschap heeft zowel lijnperspectief als atmosferisch perspectief. Het atmosferische perspectief ( alles wordt vager en krijgt minder kleur) benader je door naar de horizon toe minder kleur in je landschap te zetten, dit geldt uiteraard ook voor de lucht.

Voor de lucht maak ik drie tinten blauw aan, van donker naar licht. De laatste toon is bijna wit. Ik zet de tonen onder elkaar en strijk ze met een diagonale beweging enigszins in elkaar zodat de tonen van donker naar licht soepel in elkaar overlopen.

Als dit droog is, geef ik grofweg met wat dunne verf de wolken aan. Hiervoor neem ik wat wit op mijn varkensharen penseel en veeg het meeste aan een doek af, voordat ik het op mijn schilderij zet.

Stap 3.) Schildercursus van Catherine Gathier

Ik ga de wolken nu wat meer body geven. Ik neem daarvoor wat meer verf op mijn penseel en breng met een ronddraaiende beweging de wolkentoppen aan. Ik houd er rekening mee dat wolken drie dimensionaal zijn en niet alleen een bovenkant maar ook een onderkant hebben. Ik geef de wolken dikte door contrast te gebruiken. Ik zet bewust wat donkerder grijs achter de witte wolkentoppen.

Achterin de lucht, vlak boven de horizon, laat ik de wolken wat vlakker en dunner worden. Deze sluierbewolking suggereert diepte.

Stap 4.) Schildercursus van Catherine Gathier

Ik werk van ‘achteren naar voren’. Ik zie het landschap in verschillende coulissen (als het decor in een toneelstuk). Elk coulisse die dichterbij is zet ik óver de vorige heen. Je kunt dan spontaner werken en krijgt geen gaten in je schilderij die je kunstmatig moet opvullen.

Over de lucht heen zet ik dus de horizon op. Ik meng daarvoor in het wolkengrijs wat oker en ultramarijn.

In de horizon zie je geen details, je ziet slechts vormen.

Naarmate de struiken en boompjes dichterbij komen, krijgen ze meer details en worden ze donkerder van kleur. De rietkraag voor de bomen krijgt nog meer kleur.

De rietkragen kun je goed opzetten door je verf wat met water te verdunnen en met je wijsvinger en duim de haren van je (synthetische) penseel wat uit elkaar te drukken.

Stap5.) Schildercursus van Catherine Gathier

Voor het zetten van graskanten en rietkragen heb ik een speciaal penseel gemaakt. Een oud bakkwastje voor het invetten van de cakevorm heb ik ongelijkmatig ingeknipt  en over bakstenen gestreken. Ook met een varkensharen spalter gaat dit prima. Het is verbazingwekkend hoe goed dit voldoet voor begroeiing (foto 5b.).

Over de eerste rietkraag die ik in stap 4 hebt gezet, zet ik een tweede laag. Hiervoor meng ik het grijze mengsel bij met veel oker, wit en wat gebrande sienna.  Ik meng de kleuren niet door en door zodat er een ongelijkmatige kleur ontstaat.

Ik zet dit vrij dik op met mijn eigengemaakte penseel. Als ik vind dat het  toch te ‘massief’ oogt, dan breng ik met de achterkant van mijn penseel in de natte verf wat ‘lucht’ in de rietkraag, door wat verf weg te schrapen...

Stap 6.) Schildercursus van Catherine Gathier

Water is min of meer een weerspiegeling van de lucht. In volledig stilstaand water wordt de lucht soms exact weerspiegeld. Als er wat wind staat, is dit minder duidelijk, je ziet echter nog steeds dat het water toch lucht en wolken weerspiegelt.

Water heeft een horizontale penseelstreek. Ik meng wat ultramarijn en gebrande sienna door het luchtmengsel, zodat de waterkleur wat donkerder wordt. De onderschildering geeft me een goede basis om op verder te werken.

Ook het water heeft een atmosferisch perspectief, naar achteren toe wordt het wat lichter. Daarnaast hebben we te maken met een lijnperspectief, alles wordt naar de horizon toe kleiner, en staat optisch dichter bij elkaar. Denk daarbij maar aan een spoorlijn die van je afloopt. De golfbeweging vóór in het schilderij is contrastrijker maar de afzonderlijke golfjes liggen voor in het schilderij ook wat verder uit elkaar dan bij de horizon. Het lijnperspectief geeft het water in mijn schilderij nog extra diepte.

Stap 7.) Schildercursus van Catherine Gathier

Ik vind het landschap nog wat leeg. Tijdens mijn wandeling door de grienden werd ik opgeschrikt door een koppeltje opvliegende brandganzen. Dit leken mij de ideale ‘figuranten’ in mijn schilderij.

Ik wil eerst bekijken of de ganzen in mijn schilderij wel iets zullen toevoegen. Ik zet dus een duidelijke schets met een dun pijpje houtskool. Mocht e.e.a toch niet naar mijn zin zijn, dan kan ik het nog makkelijk aanpassen of wegvegen.

De ganzen horen er naar mijn mening helemaal bij, ze mogen blijven! Ik schilder ze in met een dun synthetisch penseeltje in een donkergrijs en geef vaag het witte buikje en wangetje aan.

Stap 8.) Schildercursus van Catherine Gathier

Helemaal voorin mijn schilderij mis ik nog iets. Door nog een extra ‘coulisse’ te scheppen wordt het oog van de toeschouwer niet uit mijn schilderij geleid, daarnaast wordt het gevoel van diepte nog verder versterkt. Ik probeer me altijd te bedenken waarom ik een bepaald onderwerp wil schilderen en wat ik met het schilderij wil zeggen.

Van het Hollandse landschap spreekt me m.n. de weidsheid en het soms wat beperkte kleurenpalet aan. Het hele schilderij is met zes kleuren gemaakt, ceruleum, gebrande sienna, gebrande omber, ultramarijn, oker en een haartje karmijn en wit. Soms bereik je met  ‘minder’ toch meer!

(Tekst en beeld: Catherine Gathier)

Kader:

Catherine Gathier verzorgt diverse schilderlessen in  Vianen en organiseert schildervakanties in Zeeland en Frankrijk.

Naast de reguliere lessen worden er in Vianen ook dagworkshop gegeven. De dagworkshops met als onderwerp “Landschap” vinden plaats op dinsdag 15 maart en zaterdag 14 en 21 mei.

Meer informatie over deze en andere workshops vindt u op www.schildercursus-schildervakantie.nl

Kader materialen:

Doek, goede kwaliteit katoen.

Verf, acrylverf in de kleuren ceruleum ( of primair blauw), gebrande sienna, gebrande omber, ultramarijn, oker, karmijn en wit.

Penselen, varkenshaar plat, nr.14 en 20, synthetisch rond, nr 2 en 4.

Eigen gemaakte versie van een varkensharen spalter van 5 cm breed.